Är din arbetsgivare redan en föregångare?

På de bästa arbetsplatserna är möjligheten att kombinera familj och arbete en del av vardagen. En graviditet eller familjeledighet påverkar inte möjligheten att bli anställd, anställningsförhållandets längd eller förmånerna. Även lagen förbjuder diskriminering på grund av graviditet och familjeledighet.

Om du vill tacka din egen arbetsgivare för familjevänligheten eller uppmuntra till en mer familjevänlig praxis, tipsa den om Föregångartestet.

Det är ett snabbt test som hjälper arbetsgivaren att hitta arbetsplatsens styrkor och utvecklingsbehov. De föregångare som klarar testet bäst får tillgång till Föregångarsymbolen.

Kuva

Är du gravid eller på väg att bli familjeledig?

Kontrollera på vår webbplats att du känner till dina egna rättigheter.

Läs om dina rättigheter på webbplatsen raskaussyrjinta.fi

Uppstod det problem?

Misstänker du att du har blivit diskriminerad på grund av graviditet eller familjeledighet? Ring och fråga om råd konfidentiellt från jämställdhetsombudsmannen:  0295 666 842.  Du också ta kontakt anonymt.

Jämställdhetsombudsmannen kan hjälpa och ge råd om du misstänker diskriminering. Ring och

  • Om du är medlem i facket, kontakta förtroendemannen och ta reda på vilka rättigheter du har.
     
  • Jämställdhetsombudsmannens råd är gratis. I fackets medlemsavgift ingår rätt till juridisk rådgivning.
     
  • Du kan även vända dig till ett offentligt rättsbiträde, en juridisk byrå eller en advokat. Juridiska tjänster måste du oftast betala för. Kontrollera om du har en försäkring som täcker rättegångskostnader.

 

Ta kontakt

Du kan också ta kontakt anonymt.